Kako in kdaj se lahko prekine zavarovalno polico dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Zaradi vsesplošne gospodarske krize in reformnih varčevalnih ukrepov je posledično začela pešati zdravstvena blagajna. Rezultat tega je višanje cen nekaterih zdravstvenih storitev in predvsem cen zdravil hkrati pa se to pozna tudi na višanju cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
Marsikdo se tako (upravičeno) vprašuje, ali je plačevanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja sploh še smiselno in zato tudi razmišlja o prekinitvi zavarovalne police – a to niti ni tako enostavno.

Recimo, da se nekdo zaposli v tujini in se zato tudi preseli, posledično ne potrebuje dopolnilnega zavarovanja za Slovenijo temveč po potrebi (in glede na splošno in delovno pravo) dopolnilno zdravstveno zavarovanje v drugi državi.

Pri nas se v praksi dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklene za dobo 10 let z možnostjo podaljševanja za 10 let, v kolikor zavarovanec po preteku zavarovalne dobe ne prekine zavarovanja. Če pa zavarovanec želi prekiniti zavarovanje pred pretekom zavarovalne dobe, mora glede na splošne pogoje zavarovalnice plačevati zavarovalno vsoto vsaj eno leto, po prekinitvi zavarovalne pogodbe pa teče še trimesečni odpovedni rok. Druga opcija, ki jo zavarovalnice ponujajo pa je zamrznitev zavarovanja za dobo 1 leta, če gre za kratkotrajno delovno razmerje v tujini. Te dve opciji sta torej na voljo zavarovancu, medtem ko zavarovalnica lahko enostransko prekine zavarovalno pogodbo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje:

  • Ob smrti zavarovanca
  • Ob prenehanju statusa obveznega zdravstvenega zavarovanja
  • Ob neplačevanju mesečnih zavarovalnih premij (zavarovalnica bo seveda terjala neplačane premije do datuma enostranskega preklica pogodbe v skladu z pogodbenimi obrestmi)

Če bi želeli prekiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in si ga urediti pri Vzajemni, vam celoten postopek uredimo mi, tako da vam dopolnilno zavarovanje velja cel čas. Ob prehodu dobite tudi praktično darilo in bon za 20€ (dokler traja akcija). Pa prekinitev in novo sklenitev izpolnite obrazec na desni strani ali nas kontaktirajte po telefonu.

Naslednja objava:

Starejša objava:

ZdravstvenoZavarovanje.si Novice Kako in kdaj se lahko prekine zavarovalno polico dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja