Dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Zakaj je pomembno dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Obvezno zdravstveno zavarovanje vam krije določene zdravstvene storitve v Sloveniji. Ker vam večine zdravstvenih storitev ne krije v celoti, je priporočljivo skleniti dopolnilno zavarovanje, saj moramo v nasprotnem primeru sami plačati razliko. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje vam tako krije del stroškov pri naslednjih storitvah:

 • Zdravstvene storitve  vseh zdravstvenih dejavnosti (tudi nastanitev in prehrana v bolnišnici in zdravilišču).
 • Zdravila s pozitivne in vmesne liste, predpisana na recept ter medsebojno zameljiva zdravila do priznane vednosti.
 • Stroški reševalnih prevozov.
 • Medicinsko tehnični pripomočki in zobnoprotetični nadomestki.

3% popusta ob plačilu z direktno obremenitvijo – mesečna premija 34,60€.

  Vaše ime in priimek (obvezno)

  Telefonska številka (obvezno) Vpišite vašo tel. številko, da vas lahko kontaktiramo glede zavarovanja

  Ko izpolnite polja, pritisnite gumb Pošlji.

  Razlike med dopolnilnimi zavarovanji v Sloveniji

  V Sloveniji zagotavljajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje tri zavarovalnice: Vzajemna, Triglav in Generali. S sklenjenim zavarovanjem ne pridobite dodatnih pravic ali ugodnosti, kar se tiče dopolnilnega zavarovanja.

  Zavarovalnice krijejo samo razliko med ceno storitve in zneskom, ki ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Zato je dopolnilno zavarovanje pri vseh zavarovalnicah popolnoma enako.

  Cena za dopolnilno zdravstveno zavarovanje

  Vzajemna ima v Sloveniji ugodno dopolnilno zavarovanje. Ob mesečnem plačilu preko trajnika je cena 34,60€, ob letnem plačilu pa se prav tako prizna 3% popust in znaša letna premija 415,20€ oz. 34,60€ na mesec. Sklenite dopolnilno zavarovanje pri Vzajemni.

  Si študent/ka?

  Leta 2008 je stopil v veljavo zakon s spremembami pri zdravstvenem zavarovanju za študente. Tako si morajo študenti po dopolnjenem 26. letu starosti, ne glede na to ali še imajo status študenta, sami urediti obvezno zdravstveno zavarovanje (kot občan). Prav tako je priporočljivo, da si sklenejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje in si s tem zagotovijo višje kritje stroškov zdravstvenih storitev.

  Čakalna doba in doplačilo na premijo

  V primeru, da prekinete dopolnilno zavarovanje ali vam preneha veljati zaradi katerega drugega razloga (izguba statusa študenta, študent dopolni 26. let, ipd.), lahko prostovoljno sklenete dopolnilno zavarovanje. V kolikor to storite v roku enega meseca od prenehanja, vam zavarovanje začne veljati nemudoma, brez čakalne dobe.

  V primeru, da prekinitev ali prenehanje traja dlje, lahko sklenete dopolnilno zdravstveno zavarovanje s trimesečno čakalno dobo. To pomeni, da boste morali še tri mesece od sklenitve sami kriti del stroškov pri zdravstvenih storitvah (kakor da dopolnilnega zdr. zavarovanja ne bi imeli). Te pogoje določa zakon, tako da so enaki pri vseh zavarovalnicah.

  V kolikor nimate dopolnilnega zavarovanja več kot eno polno leto, zakon določa doplačilo 3% za vsako polno leto, ko ste bili brez zavarovanja. Polna leta se štejejo od leta 2006 naprej.

  Uporabne povezave:

  dopolnilno zdravstveno zavarovanje primerjava in cena